Po dobrze przyjętym lokalu Popolare w Warszawie, inwestorzy Karol Szafraniec i
Bartosz Serdakowski-Goldstein postanowili zaprosić odpowiedzialnych za niego
architektów z biura Sojka & Wojciechowski do zaprojektowania lokalu w Łodzi w
wyjątkowej inwestycji Fuzja przy Tymienieckiego 5/7.
Od jakiegoś czasu dawna elektrownia Karola Scheiblera jest przywracana do życia
za sprawą inwestycji Echo Investment, według projektu architektów z Medusa
Group. Dawne przemysłowe budynki są pieczołowicie restaurowane, a wokół nich
powstaje nowe osiedle. W jednym z historycznych budynków znalazło się miejsce
dla restauracji Sartoria. Lokal zlokalizowany jest na dwóch kondygnacjach i ma
ponad 350 metrów przestrzeni użytkowej.
Świetne połączenie sztuki architektury i włoskiego stylu. Elegancja i pasja w każdym detalu.
PRZEDSTAWIAMY ŚWIĄTECZNE MENU REZERWACYJNE
W podobny sposób jak w przypadku wcześniejszej realizacji architekci postanowili stworzyć miejsce, które swoim wyglądem będzie nawiązywać do pogodnej natury Włoch, przełamując surowy post industrialny charakter budynku. W samym projekcie znalazło się bezpośrednie nawiązanie do nazwy miejsca - Sartoria czyli krawiectwo. Parter restauracji otacza czerwony neon, który z jednej strony nawinięty
jest na widelec niczym włoski makaron, a na drugim końcu lokalu nakręcony jest
na krawiecką szpulkę.
Ten motyw nici / makaronu przewija się również na klatce schodowej i na piętrze w postaci malunków i instalacji z wyciętej laserowo blachy. To właśnie blaszane, lekkie elementy, nałożone na oryginalną, oczyszczoną cegłę i mocowane do jej spoin, pozwoliły twórcom przestrzeni uporać się z głównym problemem jakim był absolutny zakaz ingerowania w oryginalne ściany budynku
Przestrzeń dla 270 soób
Wszystkie nowo powstałe ściany w budynku zostały obłożone drobnymi kolorowymi płytkami według zaprojektowanego przez architektów wzoru. Wzór ten pojawia
się również na centralnym stole jako element spinający wszystkie przestrzenie. Kolory te zostały też „z samplowane” i powtarzają się we wnętrzu na elementach wyposażenia (stołach i kanapach).
Poza rzucającym się w oczy motywem nici, we wnętrzu restauracji odnaleźć można kilka smaczków nawiązujących do krawiectwa, takich jak lampy dekoracyjne na stolikach zaprojektowane w kształcie szpuli, czy lampy w kształcie wieszaków na
piętrze, wykonane wspólnie z artystą Vladem Oganovem.
Po raz kolejny precyzyjnie w każdym detalu zaprojektowany lokal pozwolił
stworzyć miejsce z włoską kuchnią, jakiego w Łodzi jeszcze nie było. Dwupiętrowy lokal może pomieścić aż 270 osób!
Autorzy projektu: Sojka&Wojciechowski, Mikołaj Wojciechowski, Maciek Granecki,
Konrad Sojka Autorka zdjęć: Maja Bułkowska
Wyjątkowy design dla wyjątkowych chwil
NAPISZ DO NAS
Masz pytania dotyczące naszego menu dla grup? Chcesz zorganizować spotkanie w gronie przyjaciół, imprezę firmową lub dowolny rodzinny event?
Aby zarezerwować stolik dla Waszej grupy i skorzystać z naszego specjalnego menu, prosimy o wcześniejszy kontakt przez formularz, e-mailowy rezerwacje@sartoria.pl / tel. 576-644-248.
Napisz do nas. Ustalimy termin, liczbę gości i przekażemy wszystkie potrzebne informacje.
Masz pytania dotyczące naszego menu dla grup? Chcesz zorganizować spotkanie w gronie przyjaciół, imprezę firmową lub dowolny event?
Aby zarezerwować stolik dla Waszej grupy i skorzystać z naszego specjalnego menu, prosimy o wcześniejszy kontakt przez formularz, e-mail rezerwacje@popolare.pl / tel. 535-010-303.
Napisz do nas. Ustalimy termin, liczbę gości i przekażemy wszystkie potrzebne informacje. Rezerwuj z wyprzedzeniem.